Kava kava a jaké má účinky, co to je?

Kava kava, známá také jako kava nebo piper methysticum, je rostlina původem z ostrovů v jižním Tichomoří. Již po staletí je tradičně využívána tamními obyvateli pro své relaxační a terapeutické účinky. V posledních letech se její popularita rozšířila i do dalších částí světa, kde je ceněna pro své přirozené sedativní vlastnosti. V tomto článku se podíváme na to, co kava kava je, jaké má účinky a jak ji správně užívat.

Co je kava kava?

Kava kava je rostlina z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), která dorůstá do výšky až tří metrů. Má srdcovité listy a malé, bělavé květy. Nejvíce ceněnou částí rostliny jsou její kořeny, které obsahují aktivní látky zvané kavalaktony. Tyto látky jsou zodpovědné za charakteristické účinky kava kavy.

co-je-kava-kava

Tradiční užití

V tradičním prostředí jižního Tichomoří se kava kava používá při různých ceremoniálních a společenských událostech. Kořeny se rozemelou a smíchají s vodou, aby vznikl nápoj, který se pak konzumuje. Tento nápoj má hořkou chuť a výrazné relaxační účinky.

Účinky kava kavy

Kava kava je známá především pro své relaxační a anxiolytické (protiúzkostné) účinky. Mezi hlavní přínosy patří:

1. Redukce úzkosti a stresu

Jedním z nejvýznamnějších účinků kava kavy je její schopnost snižovat úzkost a stres. Kavalaktony působí na centrální nervový systém a podporují relaxaci bez toho, aby způsobovaly ospalost nebo narušovaly kognitivní funkce.

2. Zlepšení kvality spánku

Kava kava může být také užitečná pro lidi, kteří trpí nespavostí nebo nekvalitním spánkem. Její sedativní účinky pomáhají uvolnit tělo a mysl, což vede k lepšímu a hlubšímu spánku.

3. Svalová relaxace

Dalším přínosem je schopnost kava kavy uvolnit svaly. To může být užitečné pro lidi trpící svalovým napětím nebo bolestmi.

4. Zlepšení nálady

Užívání kava kavy může také přispět ke zlepšení nálady a pocitu pohody. To je důležité zejména pro osoby trpící mírnými formami deprese nebo náladovými výkyvy.

Jak kava kavu užívat?

Kava kava je dostupná v několika formách, včetně kapslí, tablet, tinktur a sušeného prášku. Je důležité dbát na správné dávkování a konzultovat užívání s odborníkem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.

Dávkování

Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na formě přípravku a koncentraci kavalaktonů. Obecně se doporučuje začít s nižšími dávkami a postupně je zvyšovat podle potřeby a tolerance.

Možné vedlejší účinky

Přestože je kava kava obecně považována za bezpečnou, může mít některé vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolesti hlavy nebo závratě. Při dlouhodobém užívání ve vysokých dávkách může dojít k poškození jater, proto je důležité dodržovat doporučené dávkování a nepřekračovat jej.

Závěr

Kava kava je přírodní prostředek, který může nabídnout řadu přínosů pro duševní a fyzickou pohodu. Její schopnost snižovat úzkost, zlepšovat spánek, uvolňovat svaly a zlepšovat náladu ji činí atraktivní volbou pro mnoho lidí hledajících přirozené způsoby, jak zlepšit své zdraví. Při jejím užívání je však důležité dbát na správné dávkování a konzultovat užívání s odborníkem, aby se minimalizovaly možné vedlejší účinky.